ISU PENDERAAN KANAK-KANAK PDF

Jenayah Penderaan Kanak-kanak. Price: MYR 0 reviews | Write a review. ISBN: Availability: Book Details Author/Editor: Jal Zabdi. ISU-ISU SOKONGAN SOSIAL DALAM KALANGAN KANAK-KANAK MANGSA PENDERAAN SEKSUAL DI INSTITUSI PEMELIHARAAN DAN PERLINDUNGAN. Isu Semasa: Penderaan Kanak-Kanak Chng Woon Kee. p. 1 / 5. Embed or link this publication. Description. Isu Semasa: Penderaan Kanak-Kanak.

Author: Digar Mezijar
Country: Ghana
Language: English (Spanish)
Genre: Science
Published (Last): 25 December 2017
Pages: 488
PDF File Size: 7.45 Mb
ePub File Size: 4.84 Mb
ISBN: 609-9-95158-129-9
Downloads: 11810
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Nejin

Kadang-kala, penjaga akan memukul si anak dengan tali pinggang, mencucuk si anak dengan puntung rokok ataupun membiarkan si anak dalam keadaan kelaparan. Kita semua haruslah mengkaji masalah ini secara mendalam dan berusaha dengan giat bagi mengatasi masalah yang semakin kronik dan melarat pederaan dengan konsep jika tiada angin yang bertiup masakan pokok akan bergoyang dan dengan keyakinan bahawa setiap penyakit pasti ada penawarnya.

Kajian menunjukkan bahawa penderaan kanakkanak boleh dilakukan oleh orang yang pernah menjadi mangsa penderaan semasa mereka dalam alam kanak-kanak dahulu. Embed or link this publication. Walau bagaimanapun, apa yang berlaku ialah pada zaman sekarang terdapat sesetengah ibu bapa terlibat dalam penderaan kanak-kanak.

Sebagai orang dewasa, ibu bapa perlulah berfikir dengan alasan dan bukti yang nyata dan haruslah mencurahkan kasih sayang dan perhatian yang sewajarnya terhadap anak-anak dan bukannya melepaskan geram kepada mereka. Sebagai contoh, pihak yang biasanya menjadi titik permulaan kepada penderaan kanak-kanak termasuklah ibu bapa, ayah dan ibu tiri, ataupun ibu dan bapa saudara. Ini akan menyebabkan kesabaran ibu bapa mula cair dan anak-anak pula akan menjadi sasaran kemarahan ibu bapa.

Salah satu punca berlakunya fenomena negatif ini adalah kerana masalah dalaman sesebuah keluarga.

Keimanan ibu bapa akan menjadi tidak utuh akibat daripada penghayatan agama yang tidak kuat. Apabila tertekan, ibu bapa pula akan menjadikan anak-anak sebagai tempat melepaskan geram dan anak-anak itu didera.

Keadaan ini menjadi lebih serius apabila ditambah pula dengan kenaikan harga minyak belakangan ini yang menyebabkan kos kehidupan semakin tinggi.

Mereka seterusnya akan diberi tekanan oleh majikan supaya meningkatkan produktiviti. kanak-manak

Isu Semasa: Penderaan Kanak-Kanak Chng Woon Kee

Oleh itu, usaha baik yang diambil oleh setiap pihak perlulah dilakukan secara konsisten dan bukanlah hangat-hangat tahi ayam sahaja. Anak kanak-aknak diberi kasih sayang yang secukupnya dan haruslah dibelai, didodoi, dan diberi segenap perhatian. Create a kanak-kansk account Login.

  BSNL JTO EXAM SYLLABUS FOR ECE PDF

Peribahasa melayu berbunyi harapkan pagar dan pagar makan padi. Apabila si anak bertemu dengan ibu bapa semula, ibu bapa yang prihatin akan mendapati bahawa tubuh si anak menjadi lebam dan lemah dan seterusnya akan melaporkan kejadian ini kepada pihak polis. Merek belum bersedia untuk memikul dan melaksanakan tanggungjawab mereka sebagai ibu bapa.

Kajian menunjukkan penderaan sering dilakukan oleh orang yang berdekatan atau mempunyai pertalian darah dengan anak-anak yang menjadi mangsa. Ibu bapa sepatutnya membela, memberi naungan dan memelihara hak kanak-kanak bagi menjamin kehidupan mereka yang sempurna. Di samping itu, kurangnya pendidikan agama dalam kalangan pasangan suami isteri merupakan antara penyebab masalah penderaan kanak-kanak. Semua masalah yang bertali arus ini amat menekan perasaan.

Keadaan ini akan menjadi lebih kronik apabila ibu dan bapa mengamalkan salah guna bahan berbahaya seperti dadah dan minuman keras untuk mencari ketenangan.

Jenayah Penderaan Kanak-kanak

Penderaan Kanak-Kanak Bak kata pepatah, kanak-kanak itu ibarat kain putih dan ibu bapa merupakan pihak yang bertanggungjawab untuk mencorakkan kain putih tersebut. Walau bagaimanapun, apabila kanak-kaak bapa gagal untuk memberi upah wang seperti yang dijanjikan, maka saudara yang tidak memberi pertimbangan pula akan menyebabkan anak menghadapi akibatnya. Jika diselak dada akhbar sesekali kita akan digemparkan dengan berita penderaan kanak-kanak yang dipaparkan di dada akhbar. Adakah ibu bapa telah penderan tanggungjawab mereka dalam mencorakkan kain putih tersebut?

Keadaan ini berlaku kerana ibu bapa beranggapan bahawa mereka pernah menjadi mangsa penderaan dan anak-anak mereka pun patut mengalami kesakitan dan penderitaan yang pernah dialami oleh mereka.

Hal ini demikian kerana orang muda sering berdarah panas dan mudah naik marah dengan kesalahan-kesalahan kecil yang dilakukan oleh anakanak seperti merosakkan harta benda rumah, menangis sepanjang waktumenconteng buku, dan sebagainya. Ibu bapa juga haruslah berusaha untuk mencurahkan kasih sayang dan perhatian yang secukupnya kepada anak-anak di samping menanam sikap sayang-menyayangi antara mereka.

Semua pihak seperti ibu bapa, guru-guru, kerajaan serta masyarakat juga perlulah bertanggungjawab dalam menyelesaikan masalah ini. Dalam banyak kes, penderaan dilakukan oleh ibu bapa yang menghadapi konflik kekeluargaan seperti hubungan yang rapuh antara suami dan isteri akibat daripada campur tangan pihak ketiga.

  ECCEMA ATOPICO PDF

Ini kerana ibu bapa tidak mampu menanggung perbelanjaan keluarga dan terpaksa menyerahkan anak kepada orang lain, misalnya saudara terdekat untuk menjaga dan membesarkannya dengan janji akan memberikan kadar upah wang yang tertentu pada setiap bulan. Di samping itu, ibu bapa juga berpendapat mereka dapat memuaskan diri dari segi psikologi apabila mendera anak-anak.

Kajian menunjukkan mereka yang sanggup mendera darah daging. Apabila ibu bapa berada dalam keadaan mabuk akibat meminum minuman beralkohol atau berkhayal akibat penyalahgunaan dadah, mereka tidak akan knak-kanak akan pembuatan mereka sendiri apabila pendearan anak-anak mereka. Setiap pihak perlulah berganding bahu untuk menyelesaikan masalah ini dan bukannya menuding jari ke arah pihak lain.

Semua ini telah menyebabkan titik permulaan di mana si anak akan dimarahi, ditengking dan tidak dihiraukan ataupun dipedulikan. Kalau tidak, ibu bapa akan menghadapi risiko untuk dipecat oleh majikan. Dalam perjalanan pulang ke rumah pula, ibu bapa terpaksa menghadapi masalah kesesakan jalan raya yang akan menambahkan ketegangan mereka.

Konklusinya, punca berlakunya kes-kes penganiayaan terhadap kanak-kanak ini bermula dari rumah. penderxan

Jenayah Penderaan Kanak-kanak

Ini kerana pasangan muda menganggap bahawa hidup mereka masih remaja dan tidak berfikir secara logik ataupun rasional. Yang menyedihkan lagi, terdapat sesetengah penjaga akan mengejutkan masyarakat apabila si anak tersebut dianiaya melalui keganasan seksual. Mengapakah fenomena negatif ini akan berlaku?

Jika penghayatan agama kuat, tidak mungkin ibu bapa akan berkelakuan bagai haruan makan anak dan sanggup mendera darah kanakk-kanak sendiri. Memang tidak dapat dinafikan bahawa terdapat juga dalam kansk-kanak ibu bapa yang kurang mengamalkan ajaran agama mereka. Kesempitan hidup yang dihadapi oleh sesebuah keluarga juga menjadi antara faktor berlakunya penderaan kanak-kanak.